Terug naar alle artikelen
“Het masker mag af.” Deelnemer Patrick over Persoonlijk Leiderschap 

“Het masker mag af.” Deelnemer Patrick over Persoonlijk Leiderschap 

Hoe is het om een training te volgen bij The School of Life? De mensen die dat het beste weten zijn natuurlijk onze oud-deelnemers. Daarom gingen we tijdens ons jubileumjaar langs bij alumni van The School of Life. Zo ook bij Patrick van Beusekom (53) die een jaar geleden de meerdaagse training Persoonlijk leiderschap volgde. Hij zocht naar een betere werk-privé balans en ontdekte door de training dat hij, naast zijn technische skills, ook leiderschapskwaliteiten bezit. Het blijft een uitdaging om vastgeroeste patronen te doorbreken, maar sinds de training laat hij bewust meer van zijn innerlijke zelf zien. Dit is het verhaal van Patrick.

Nadat ik een aantal jaar geleden een burn-out had gehad, wilde ik meer over mijzelf te weten komen en meer doen dan alleen maar werken. Ik was op zoek naar een betere werk-privé balans. Toen ik in Andalusië op vakantie was, besloot ik dat ik een cursus zou gaan volgen. Eigenlijk kwam ik toevallig bij The School of Life terecht. Het viel mij op en sprak mij aan dat het minder zakelijk is ingestoken en in positieve zin softer is dan andere aanbieders van leiderschapscursussen. Ook het compacte programma van vijf dagen in enkele maanden met een groep van maar 15 mensen is positief voor mij. Dat maakt het behapbaar en overzichtelijk. Eigenlijk heb ik niet verder naar het aanbod gekeken, want de training Persoonlijk leiderschap was op mijn lijf geschreven. Ik vroeg mij namelijk af: wie ben ik? Waar sta ik nu en welke kant wil ik op? Doordat de trainingsdagen verspreid zijn over meerdere maanden, zit er tijd tussen de bijeenkomsten waarin je alles kan laten bezinken.  
 
Gemêleerd gezelschap 
De groep was echt super! Vooraf heb ik gevraagd of het een gemêleerd gezelschap was; de jongste was midden twintig, er waren een aantal dertigers en veertigers en ik was een van de ouderen. Ook de man-vrouw verhouding was goed. Onze trainers Lori, Gijs en Wicher zorgden voor een superveilige, vertrouwde omgeving waarin onze fantastische groep zich kwetsbaar kon opstellen. Ik heb dingen gedeeld die ik niet eens tegen mijn beste vrienden zou zeggen. Ook de docenten stelden zich kwetsbaar op en dat was fijn. Ik heb geleerd dat we allemaal mensen zijn met zwaktes die naar voren gekomen zijn, maar daarover praten geeft veel vertrouwen. Het programma was laagdrempelig en doordat je elke oefening met een andere deelnemer deed, leerde je elkaar snel kennen. We hebben met onze groep al eens een borrel gehouden en binnenkort komen we, bijna een jaar later, weer bij elkaar. Ik ben heel benieuwd waar iedereen nu staat in zijn ontwikkeling. We hebben toch heftige dingen gedeeld en samen gehuild, maar ook veel gelachen. Mijn werkveld is internationaal, en het was heel fijn om tijdens de trainingsdagen mijn gevoelens en gedachten onder woorden te brengen in mijn eigen taal. 
 
Het draait om balans 
Tijdens mijn burn-out begon ik mezelf af te vragen hoe ik in elkaar steek en over welke kwaliteiten ik beschik. Ik wilde leren hoe ik meer open kon zijn en deze cursus Persoonlijk leiderschap sloot daar perfect bij aan. Praten was sowieso een deel van het herstelproces na mijn burn-out. En terugkijkend op de training kon ik in teamverband de coach in mij al naar voren laten komen. Een opleiding tot coach lag al binnen mijn interesseveld, maar daarvoor wilde ik eerst mijzelf beter leren kennen. Mij meer naar binnen richten en mijn coachingsvaardigheden bewust ontwikkelen. Deze training gaf mij de tools om eerst leiderschap over mezelf te cultiveren. De focus op hoe ik zelf met mijn zwaktes kan omgaan, voordat ik anderen hierbij kan gaan helpen. Binnenkort ga ik beginnen met mijn opleiding tot coach, waar ik veel zin in heb!  

Voor mij is het soms ook de balans zoeken tussen conformeren en losbreken. Waarom doorgaan als iets duidelijk niet je pad is? Je hoeft er niet tegenop te zien als je andere dingen erbij wilt doen. Het draait om balans. Balans en je energieniveau vond ik sowieso waardevolle modules. Eerst wilde ik alles inplannen en maar onbegrensd doorgaan, zowel met werk- als met privé-activiteiten. Als ik nu naar een concert ben geweest, plan ik bewust een avondje niks in om bij te tanken. 

Fijne feedback 
Het onderdeel presenteren heeft mij ook geholpen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik ben van nature introvert en goed in één-op-één-gesprekken, maar voor een groep staan vind ik lastig. Toen we moesten presenteren ging ik bewust als laatste. Ik wilde de spanning bij mijzelf opbouwen. Het fijne is dat je tijdens de training feedback kreeg. Op je werk vraag je dat soms niet zo snel, zeker niet als je wordt ingehuurd in een mannenwereld als de software-sector.  

Een interessant inzicht voor mij was dat de manier waarop ik overkom op anderen, vaak niet overeenkomt met hoe ik mij vanbinnen voel. Zo voelde ik af en toe blinde paniek, maar zagen anderen dat niet aan mijn gedrag. Ook gedachten en reacties van anderen die ik voor hen invulde, klopten soms niet. Het lijkt af en toe dat ik alles met een grote grijns op mijn gezicht vanuit de losse pols doe, maar niks is minder waar.  

In mijn professionele leven heb ik veel gehad aan het leiderschapsprogramma van The School of Life. Ik twijfelde eerst nog weleens of wat ik deed wel goed genoeg was. Nu ben ik mij bewuster van mijn kwaliteiten en hoe ik deze inzet. Ik ben actiever geworden en leun niet meer achterover. Ik heb geleerd dat ik mij niet hoef te schamen en ik de lat soms te hoog leg voor mezelf. 

 
Het masker mag af 
Dankzij de training sta ik dichter bij mijzelf. Ik sprak mijn neef en die vroeg hoe het ging. Ik zei best goed en toen zei hij treffend: ‘dat zie je eigenlijk niet bij jou. Je hebt altijd een opgewekte uitstraling’. Tijdens het programma heb ik geleerd dat ik mag uitstralen wat ik zelf voel. Eerst dacht ik weleens:‘ kon ik mijzelf maar meer zien zoals anderen mij zien’. Maar dat was meer een masker. Dat masker mag ik nu laten zakken. Laatst hadden we een feest en sprak ik mensen die ik al een tijd niet gezien had. Zij vroegen hoe het met mij ging. Daar was ik heel eerlijk over, dat het oké ging, maar dat het soms ook zwaar is en was geweest met zorg en familieomstandigheden. Ik mag nu van mezelf delen wat ik voel en dat is heel fijn. Het zijn tenslotte 50 jaar aan aangeleerde patronen die je niet zomaar even uit je systeem krijgt. Ik ben mij daar nu veel bewuster van. Dankzij The School of Life weet ik meer over energielevels, presence en subpersonen; allemaal zaken die mij verder helpen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk ben ik sinds de training veel blijer met mijzelf.  

Persoonlijk leiderschap

Leer hoe je richting geeft aan je carrière, bepaal jouw ideale werk-privé-balans en ontdek wat je soms belemmert in het maken van keuzes. Na dit leiderschapsprogramma ken jij jouw talenten en weet je welke stappen je moet zetten om je doelen te bereiken.

Datum2024-11-15
Locatiede Hoorneboeg, Hilversum of Frederiksplein 54, Amsterdam
Prijs€ 2950,- excl. btw

By The School of Life

Deel dit artikel

Vergelijkbaar nieuws

Roman Krznaric: Sociale media beteugelen

De boekdrukkunst en de uitvinding van het koffiehuis   Op 22 oktober spreekt filosoof, schrijver en mede-oprichter van The School of Life Roman Krznaric in onze nieuwe online masterclass: Over leven…

Bekijk