Terug naar alle artikelen
Helder communiceren tijdens moeilijke gesprekken

Helder communiceren tijdens moeilijke gesprekken

Hoe is het om een training te volgen bij The School of Life? De mensen die dat het beste weten zijn natuurlijk onze oud-deelnemers. Daarom gingen we tijdens ons jubileumjaar langs bij alumni van The School of Life. Zo ook bij Luca Jansen (30) die de bewuste keuze maakte voor The School of Life om aan haar communicatievaardigheden te gaan werken. Ze wilde zichzelf vooral beter kunnen uiten tijdens belangrijke gesprekken en vond precies de training die haar de kennis en tools gaf om dit te bereiken. Luca is door haar trainer Mimi geïnspireerd om zich te blijven ontwikkelen op het communicatievlak. Dit is het verhaal van Luca.

Een aantal jaren geleden raakte ik geïnteresseerd in The School of Life Amsterdam toen de Britse kok Nigella Lawson daar een lezing gaf. Helaas kon ik er niet bij zijn, maar ik heb mij wel geabonneerde  op de nieuwsbrief en zag verschillende boeiende trainingen voorbijkomen. Tijdens een assessment op mijn werk vorig jaar kwam naar voren dat ik een leerbehoefte had op het gebied van communicatie. Ik ben toen gelijk door het aanbod van The School of Life heen gelopen en mijn oog viel onder andere op de trainingen Leer helder communiceren en Beïnvloeden, overtuigen en verleiden. Ik had nog vijf andere cursussen van andere aanbieders/opleiders met plussen en minnen in een tabel gezet en op basis hiervan concludeerde ik dat de training Leer helder communiceren het beste aansloot op mijn leerbehoefte. Er waren twee zinnen die mij vooral aanspraken in de cursusbeschrijving: je wilt jezelf beter kunnen uiten tijdens belangrijke momenten. En: je sluit je makkelijker aan bij je gesprekspartner(s) en levert tijdens een-op-een-gesprekken en vergaderingen effectief een bijdrage.  

Uitzoomen en bijsturen 
Sinds de training merk ik vooral dat ik beter aansluiting heb bij mijn gesprekspartners, doordat ik zelfbewuster ben. Ik realiseer mij beter wat communicatie is en de manieren waarop we met elkaar communiceren. Ik herken bepaalde situaties in een gesprek, maar het blijft natuurlijk oefenen. Ik ervaar namelijk nog weleens frustraties als een gesprek niet op een bepaalde manier verloopt of wanneer een gesprekspartner mij niet lijkt te begrijpen. Dat is ook logisch, want na een training zijn  natuurlijk niet al mijn struikelblokken opeens magisch verdwenen. Wel merk ik dat ik meer controle tijdens een gesprek heb en het daardoor soepeler en makkelijker verloopt. Wanneer een gesprek toch stroef verloopt, dan heb ik de tools en handvatten vanuit de training tot mijn beschikking. Aan de hand hiervan kan ik uitzoomen en mijzelf afvragen wat er bij mij gebeurde en wat zag ik gebeuren bij de ontvanger en zo het gesprek alsnog in de juiste richting sturen. 

Boost voor het zelfvertrouwen 
Ik heb weleens eerder trainingen gevolgd vanuit mijn werk, als concessiebeheerder openbaar vervoer Amsterdam, maar dan was het met collega’s om mij heen en voelde het snel vertrouwd. Je weet wie zij zijn, hebt al een connectie gemaakt en deelt dan gemakkelijk dingen met elkaar. Deze training bij The School of Life was de eerste die ik volgde met onbekenden, twee dagen lang. Ondanks dat ik niemand kende, heb ik de groep ervaren als super open. Iedereen kon zich kwetsbaar opstellen. Na twee volle dagen training was het tijd om te reflecteren en elkaar feedback te geven en dat was heel positief. De feedback die ik hier ontving voelde als een mooi compliment en sloot aan bij wat ik zelf ervaar als mijn talenten en krachten. Die bevestiging was waardevol als boost voor mijn zelfvertrouwen. Dus ja, ik heb, naast mijn verbeterpunten ook een beter inzicht gekregen in mijn krachten op het gebied van communicatie. 

Zender en ontvanger 
De training was heel helder opgebouwd met de mooie mix van psychologie en filosofie en een focus op jou als individu die zich verder gaat ontwikkelen. De groepsgrootte was daarbij ook fijn. Er was genoeg ruimte en tijd voor iedereen om z’n verhaal te doen. We werden op een positieve manier uitgedaagd om actief mee te doen en onze inbreng te geven. Onze trainer Mimi was echt een inspirerend persoon, waar ik graag naar luisterde en van leerde. Ze hield mooi de balans tussen zender en ontvanger zijn. Ze geeft verder les op een relaxte manier en stelt precies de juiste vragen. Haar hele manier van lesgeven is leuk en het theoretische deel werd op een natuurlijke manier door de training verweven. Daar houd ik van en dat maakte het voor mij echt superinteressant. 

Of ik meer vertrouwen heb gekregen in mijn eigen vermogen om invloed uit te oefenen? Dat is een ongoing project. Zakelijk en privé voer ik soms moeilijke gesprekken. Wanneer een gesprek nu niet soepel verloopt, kan ik er op een ander niveau naar kijken en aanpassingen maken. Door The School of Life sta ik anders in het gesprek en heb ik tools gekregen om te blijven leren en mij te blijven ontwikkelen. Een waardevol resultaat. 

Professionele training

Leer helder communiceren

Krijg inzicht in de krachten en valkuilen van de manier waarop jij communiceert en kom erachter wat je kan doen om duidelijker en effectiever je boodschap over te brengen. Na deze training weet jij wat er nodig is voor een effectief gesprek.

Datum2024-12-03
LocatieFrederiksplein 54, Amsterdam
Prijs€ 995,- ex. btw

By The School of Life

Deel dit artikel

Vergelijkbaar nieuws

Roman Krznaric: Sociale media beteugelen

De boekdrukkunst en de uitvinding van het koffiehuis   Op 22 oktober spreekt filosoof, schrijver en mede-oprichter van The School of Life Roman Krznaric in onze nieuwe online masterclass: Over leven…

Bekijk