Terug naar alle artikelen
De meest perfectionistische persoon ter wereld 

De meest perfectionistische persoon ter wereld 

Hoe is het om een training te volgen bij The School of Life? De mensen die dat het beste weten zijn natuurlijk onze oud-deelnemers. Daarom gingen we tijdens ons jubileumjaar langs bij alumni van The School of Life. Zo ook bij Cindi Klomp (49), ze omschrijft zichzelf als de meest perfectionistische persoon die er bestaat; het was dus niet meer dan logisch dat ze zich aangesproken voelde door de training De beste perfectionist. Ze voelde zich aangetrokken door de warme sfeer van The School of Life Amsterdam, maar moest toch een drempel over om uiteindelijk los te laten wat er naar boven kwam.  Dit is het verhaal van Cindi.

Met mijn collega’s had ik al eens een training bij The School of Life gehad, vandaar dat ik het al kende.  Jaarlijks krijg ik van mijn werkgever Dopper een educatiebudget. Na een module Inleiding Recht wilde ik eens een training volgen die bijdraagt aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik ben héél perfectionistisch. Je kunt zelfs wel stellen dat ik de meest perfectionistische persoon ben die er is, haha. Welke cursus sluit daar dan beter op aan dan De beste perfectionist? Ik was meteen getriggerd door die titel, want die is toch hilarisch? Waar komt dat perfectionisme vandaan? Dat wilde ik graag ontdekken.  

Het thuisgevoel 
The School of Life spreekt mij enorm aan: het is inhoudelijk sterk, de sfeer is warm en de omgang is menselijk. Ik had geen zin om in een dertien in een dozijn hotel te zitten met een onpersoonlijke trainer die al honderd keer hetzelfde riedeltje had afgedraaid. Ik vind het belangrijk dat je jezelf bij een training over persoonlijke ontwikkeling prettig en thuis voelt. Daar past dus ook de lekkere lunch, vers fruit en goeie koffie bij die ze bij The School of Life serveren. Dat klinkt misschien als een detail, maar dat is voor mij wel een belangrijk detail.  

Bewustwording 
Op de vraag of na deze training mijn perfectionisme geen vijand meer is, maar een bondgenoot kan ik volmondig jazeker antwoorden. Ik zal je een voorbeeld geven: een tijdje terug was ik bij mijn vriendin aan het eten en haar kind was met z’n handen aan het eten. Hij maakte alles vies en ik dacht meteen: ‘dat zouden mijn kinderen nooit gedaan hebben.’ Tegelijkertijd dacht ik ook: ‘ach ja, het kan ook gewoon weer schoongemaakt worden.’ Ik sta sinds de training steeds vaker stil bij zulke momenten. Ik begrijp dat ik het misschien anders zou willen en dat dat een beperking kan zijn, maar ik heb nu geleerd die dingen anders te bekijken. Welke invalshoeken zijn er nog meer? Het geeft niet als het een keer anders gaat dan ik voor ogen had. Er is meer bewustwording in mijn leven gekomen.  
 
Helder communiceren 
Mijn perfectionisme zet ik nu zeker in als mijn kracht. Ik vind het bijvoorbeeld prettig als een belhokje op het werk schoon is en niemand er koffiekopjes of etensresten achter laat. Door dit helder te communiceren kan men er rekening mee houden en blijft het voor iedereen prettig. Ik laat mijn perfectionisme nu meer zien aan mijn collega’s. Zo hebben we een showmodel van een Dopper water tap op kantoor die we showen aan klanten. Eerst stond er vaak allerlei troep voor en werd die pas weggehaald als de klanten er waren. Ik ergerde mij daaraan en zette dan zelf snel die spullen weg. Sinds de training heb ik bij mijn collega’s aangegeven dat als ze dat tappunt willen promoten de eerste indruk telt en ze daar dus geen spullen voor moeten zetten. Nu hoef ik niet meer telkens zelf die dozen te verzetten, omdat ik heb uitgelegd waarom dit belangrijk is voor de organisatie. 

Loslaten 
De opzet en inhoud van de training was zeker een succes. Het valt of staat wel met de juiste trainer. Reine is een directe vrouw met goede humor. Ze geeft les met hart en ziel en veel passie. Ook deelt ze haar eigen ervaringsverhalen. Dat blijft hangen en spreekt mij enorm aan. De groep was niet te groot en de verhalen van de andere deelnemers waren heel herkenbaar. Het is fijn om te horen dat meer mensen de lat zo hoog leggen voor zichzelf en anderen en tegelijkertijd dat dat niet altijd uitmaakt.  
Ik moest mij er wel even aan overgeven dat het allemaal onbekende mensen waren met een andere achtergrond, maar dat was juist wel verfrissend. Bij trainingen met collega’s is de valkuil dat het snel over andere collega’s gaat of over het proces, in plaats van over jezelf. Ik ben vrij gesloten en heb best wat moeite met mij openstellen. Reine kon dat doorgronden en spoorde mij op een warme en respectvolle manier aan. Daardoor kon ik alles wat er naar boven kwam goed loslaten. Ik werd emotioneel, ondanks dat ik er zelf niet echt op zit te wachten als mensen tijdens een training emotioneel worden. Nu was ik het zelf. Tijdens een specifieke oefening moesten we tegenover elkaar staan en de intrinsieke stem van je perfectionist loslaten. Mijn houding was heel gesloten en Reine merkte dat op, attendeerde mij hier op een prettige manier op, waardoor ik toch kon ontspannen en die moeilijke drempel over kon stappen..  

Kennis toepassen 
De training heb ik als heel krachtig ervaren, ondanks dat het maar één dag was. Ik had er nog wel een ochtend of een dag aan vast willen plakken. Het is theoretisch heel interessant en daar had ik nog wel op terug willen komen. Het heeft mij heel veel gebracht en ik ben er direct actief mee aan de slag gegaan. Ik ben bewuster van mijn eigen gedrag in bepaalde situaties. Mijn aantekeningen heb ik bewaard, samen met een literatuurlijst die ik erbij kan pakken, maar het meeste zit toch in mijn hoofd. Ik ben mijn nieuwe kennis direct gaan toepassen, zowel in mijn privéleven en op sociaal gebied als tijdens mijn werk. Ik ben mij ervan bewust van dat ik als perfectionist streef naar een 10, maar dat een 7 ook oké is. Daar kan ik meer in berusten. Ik leg het makkelijker naast mij neer. Zo vroeg mijn CEO laatst om een bestand van vele contacten, wat een enorme zoektocht zou gaan worden. Toen heb ik haar eerst de vraag gesteld of dat het wel waard is om zoveel gegevens op te zoeken en of dit dan voldoet aan het doel. Ik denk nu eerst rustig na, terwijl ik voor de training er alles aan gedaan om de gegevens van al die mensen zo snel mogelijk boven tafel te krijgen. Het is belangrijk die flexibiliteit vast te houden en daarbij te realiseren dat soms het streven naar een 10 ook helemaal oké is! 

Professionele training

De beste perfectionist

Ontdek de drijfveren van je innerlijke criticus en leer op een praktische manier met je hang naar perfectie omgaan. Na deze training is jouw perfectionisme geen vijand, maar een bondgenoot.

Datum2024-11-26
LocatieFrederiksplein 54, amsterdam
Prijs€ 550,-

By The School of Life

Deel dit artikel

Vergelijkbaar nieuws

Roman Krznaric: Sociale media beteugelen

De boekdrukkunst en de uitvinding van het koffiehuis   Op 22 oktober spreekt filosoof, schrijver en mede-oprichter van The School of Life Roman Krznaric in onze nieuwe online masterclass: Over leven…

Bekijk