De paradox van geluk
- Krijg inzicht in de verdiepende kracht van psychologie en filosofie
- Ontdek hoe kunst ons helpt bij zelfinzicht, empathie en levensgeluk
- Verdiep je in de gevolgen van een turbulente wereld op onze mentale gezondheid
- Leer over de paradox van ons geluk
- Ontdek de kracht van verbinding, oprecht contact en zorg voor elkaar
- Leer betere vragen te stellen
Het is een van de merkwaardigste vraagstukken van onze tijd: we zijn gelukkiger, en tegelijk ongelukkiger dan ooit. Nederland staat dit jaar op plaats vijf van gelukkigste landen ter wereld. En toch is het aantal mensen dat worstelt met mentale problemen nooit zo hoog geweest. Deze paradox vraagt om een nieuwe manier van denken, om nieuwe inzichten. Wat is er aan de hand met ons? En wat kunnen we daaraan concreet doen? In De Kunst van het Leven duiken we tijdens een winterse middag in de filosofie, de psychologie en de kunstgeschiedenis om te zoeken naar nieuwe manieren van kijken, van denken en van handelen.
Onze favoriete Vlaamse sprekers Ann Demeester, Damiaan Denys en Dirk De Wachter staan op 16 december met elkaar op één podium bij Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Zij nemen ons meer naar een diagnose van onze samenleving, naar recepten voor meer voldoening en geluk in het leven en naar nieuwe inspiratie uit de schoonheid van de kunsten. Met drie presentaties en een levendig debat maken we in een volle operazaal samen een nieuw beeld van onze eigen plaats in de wereld en de omgang met de ander. Waarmee we elkaar in de donkere dagen inspireren tot leven met meer verdieping, betekenis en verbinding.
Achtergrond
Dit programma in de Nationale Opera is een vervolg op het onvergetelijke debat dat plaatsvond vlak voor corona uitbrak. In een bomvolle zaal luisterden we toen, in december 2019, naar drie experts uit de geestelijke gezondheid. Dirk De Wachter, Paul Verhaeghe en Damiaan Denys namen ons destijds mee naar de oorzaken van het onbehaaglijke gevoel over onze manier van samenleven. Een van de sprekers stelde dat er een oorlog of een ernstige ramp nodig was om onze mentale gezondheid te verbeteren. Hij had niet kunnen voorzien wat er vervolgens zou gebeuren…
Hoe zijn we er vandaag aan toe? Wat is de impact van de huidige conflicten, klimaatrampen en naweeën van een mondiale gezondheidscrisis? De wereld is zo onvoorstelbaar snel veranderd in de afgelopen jaren dat we snakken naar reflectie, duiding en kalmte in ons hoofd. En we hebben behoefte aan nieuwe manieren van kijken en denken om inspiratie en ideeën op te doen. We nodigden daarom opnieuw drie van onze Vlaamse favorieten uit om samen een nieuwe analyse te maken van waar we staan.
Praktische informatie
- Duur: 2,5 uur
- Tijd: 13:00 – 15:30
- Locatie: Nationale Opera & Ballet
- Voertaal: Nederlands
Tickets:
Dit event is uitverkocht. Je kan je inschrijven voor de wachtlijst. Mochten er later tickets vrijkomen, dan krijg je als eerste de kans deze te bestellen. Wil je kans maken op meer dan één ticket? Dan moet je je naam ook meerdere keren op de wachtlijst zetten.
- Regulier ticket: € 59,-
- Eerste-rang-ticket: € 75,-
Met het eerste-rang-ticket kun je plaatsnemen op een van de beste plekken in de zaal. We werken niet met stoelnummers, je kiest op de dag zelf dus waar je plaatsneemt op de rijen die gereserveerd zijn voor de eerste-rang-tickets. Voor het reguliere ticket geldt hetzelfde. Met het reguliere ticket kun je plaatsnemen beneden in de zaal of op het balkon. We werken niet met stoelnummers, je kiest op de dag zelf dus waar je plaatsneemt op de rijen die gereserveerd zijn voor dit tickettype.
Het programma
Damiaan Denys
Psychiater en filosoof Damiaan Denys opent het programma met een diagnose van onze tijd. Hoe moeten we de paradox van onze mentale gezondheid begrijpen? Wat is de rol van autonomie in dit vraagstuk? Wat is de impact van alle extreme gebeurtenissen om ons heen op onze mentale staat? Hoe heeft de maatschappelijke angst zich ontwikkeld? Hoe kan filosofie ons daarbij helpen? Welke denkrichtingen voor oplossingen kunnen we inslaan?
In zijn analyse leren we over het doorgeschoten individualisme, over onze afgenomen weerbaarheid en over de kracht van het helder denken voor toekomstige oplossingen. Damiaan staat bekend om zijn doordachte maatschappijkritiek, zijn vlijmscherpe Vlaamse tong en zijn typerende stijl waarin filosofie en psychiatrie elkaar ontmoeten.
Dirk De Wachter
Aansluitend neemt psychiater en filosoof Dirk De Wachter ons mee naar zijn eigen belevingswereld. Nadat hij decennia klaarstond om anderen te helpen als psychiater en docent, overviel het noodlot hem en werd hij zelf patiënt van een levensbedreigende ziekte. De ideeën waarmee hij zoveel mensen in hun hart wist te raken, vulde hij aan met zijn eigen ervaringen nadat de hij zélf dood in de ogen had gekeken.
Zijn nieuwe gedachtes deelde hij het afgelopen jaar in interviews en in een boek en opnieuw werden vele mensen geïnspireerd om zijn voorbeeld te volgen: meer aandacht voor de ander, meer fysiek contact, de helende werking van kunst, het vieren van de eenvoud van het kleine leven.
Pauze
Ann Demeester
In de laatste bijdrage aan het programma neemt onze zo geliefde Ann Demeester ons mee naar de schoonheid en de troost van kunst. De kunsthistoricus, en tegenwoordig directeur van het gerenommeerde Kunsthaus Zurich, deelt met haar zo typerende bevlogen stijl, ideeën over hoe kunst je leven kan verrijken.
Ann werd in coronatijd beroemd met een uitspraak waarmee ze het opnam voor openstelling van de musea: ‘Kunst is geen discodip, maar behoort tot de schijf van vijf.’ Zij laat ons zien hoe kunst ons kan helpen meer begrip te krijgen van de wereld, van onszelf en van het samenleven met de ander. Aan de hand van een reeks prachtige beelden toont ze ons de therapeutische werking van kunst. Ann trad meerdere keren op bij The School of Life en zij betoverde haar publiek met haar charmante wijsheid waarin ze kunst naar ons hart weet te brengen.
Interactief debat
Aansluitend brengen we de drie sprekers samen op het podium voor een interactief gesprek. Deelnemers uit de zaal mengen zich in het gesprek. We leggen vragen voor aan de drie Vlaamse experts en nodigen ze uit op elkaar te reageren en nieuwe ideeën en concrete adviezen te formuleren voor een mooier en meer betekenisvol leven, met aandacht voor de ander en liefde voor de kunsten.
Misschien heb je ook interesse in…
De sprekers
Deze drie bijzondere Vlaamse denkers delen hun inzichten en adviezen tijdens dit mini-symposium. Daarnaast treedt filosoof en spoken word artiest Lev Avitan op als columnist.
Damiaan Denys
Damiaan Denys is psychiater en filosoof. Hij is hoofd psychiatrie van het Amsterdam UMC en hoogleraar psychiatrie aan
Ann Demeester
Ann Demeester is letterkundige, kunstcriticus en museumdirecteur. Ze werkte eerder als directeur van W139, een expositie- en productiecentrum
Dirk de Wachter
Dirk De Wachter is psychiater en psychotherapeut en verbonden aan de KU Leuven. Hij is expert in systeem- en
Lev Avitan
Lev Avitan is filosoof, theatermaker en spoken word artiest, maar het liefst alle drie tegelijk. Zijn werk wordt
Een primeur
Drie Vlaamse topexperts
Drie Vlaamse experts op één podium! Een bijzonder programma waarin we de psychiatrie, kunst en filosofie samenbrengen om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen. In een unieke samenwerking tussen The School of Life en Nationale Opera & Ballet bundelen deze topfavorieten voor het allereerst hun krachten en leren je over De Kunst van het Leven.
Boek snel je ticket!De interviewers
De avond wordt gemodereerd door onze oprichter Laurens Knoop en expert-interviewer van al onze kunstreeksen Meta Knol.
Laurens Knoop
Laurens Knoop is oprichter en creatief directeur van The School of Life Amsterdam. Hij organiseert en modereert programma’s
Meta Knol
Meta Knol werkt als kunsthistorica op het kruisvlak van cultuur, wetenschap en samenleving. Tot september 2022 was ze
Rapportage
De Illusie van Chronisch Geluk in 2019
Dit event is een vervolg op het geweldige event dat we met onder anderen Dirk De Wachter en Damiaan Denys in 2019 in Nationale Opera & Ballet hadden. Omroep Human maakt naar aanleiding van dit event deze video.
Bekijk de video