Filosofie in vogelvlucht

  • Collegereeks
  • Online
In deze online collegereeks maak je in tien weken kennis met de belangrijkste denkers uit de geschiedenis en hun meest baanbrekende ideeën, van de presocraten tot hedendaagse filosofen als Žižek en Nussbaum.

Prijs

€ 199,-

Een online introductiecursus filosofie

Wat is rechtvaardigheid? Hoe kan ik weten of iets waar is of niet? Hoe leef ik een goed leven? Filosofen denken al eeuwen na over de grote vragen van het bestaan. En met hun ideeën leerden ze de wereld niet alleen beter te begrijpen, maar vormden ze haar ook. Een kennismaking met het gedachtegoed van de grote filosofen, zoals Plato, Aristoteles, Kant, Descartes en Marx, zorgt ervoor dat je met meer begrip, scherpere kritiek en nog meer verwondering gaat leven.

Tijdens deze 10 weken leer je betere vragen te stellen, grondiger te denken en kom je erachter op welke ideeën onze wereld is gebouwd. Je ontwikkelt een filosofische manier van analyseren en denken, die voor altijd bij je blijft. Haal de geschiedenis van de filosofie je eigen huis in en laat je gedachten activeren door een van de beste filosofiedocenten van het land.

 

College 1
In het eerste college behandelen we het mythische wereldbeeld, de opkomst van de eerste filosofen (natuurfilosofen) en de eerste twee van de grote drie van de Klassieke Oudheid: Socrates en Plato.

College 2
In het tweede college staan de cynici, Aristoteles en het begin van de Hellenistische filosofie centraal. Het karakter van filosofische scholen wordt besproken en we komen erachter hoe de ideeën van de sceptici ons rustig kunnen maken.

College 3
Het derde college gaat over de stoïcijnen en epicuristen. Ook staan we stil bij de rol van de filosofie in de Middeleeuwen en komen enkele bekende filosofen uit de die tijd voorbij zoals Augustinus.

College 4
In het vierde college behandelen we de renaissance en het humanisme. We zien de gevolgen van de verschuiving van een theocentrisch wereldbeeld naar een antropocentrisch wereldbeeld. Filosofen die besproken worden zijn bijvoorbeeld Descartes en Spinoza

College 5
Het vijfde college gaat over het sociaal-contract-denken van Thomas Hobbes en John Locke, en hoe deze ideeën nog steeds terug te vinden zijn in publieke debatten. Ook geven we aandacht aan de Franse verlichting, o.a. Voltaire en de gelijktijdige opkomst van de romantiek aan de hand van Rousseau.

College 6
In dit college borduren we verder op de spanning tussen verlichting en romantiek. De verlichtingsfilosoof Immanuel Kant komt uitgebreid aan de orde. We besteden aandacht aan zijn opvattingen over kunst en ethiek?

College 7
In dit college staan we stil bij de Duitse wilsfilosofen uit de negentiende eeuw: Nietzsche en Schopenhauer. In het tweede deel van dit college is er aandacht voor de verschillen tussen het idealisme en materialisme, tussen Hegel en Marx.

College 8
We hebben het over het existentialisme, dat opkomt aan het eind van de negentiende eeuw en in de twintigste eeuw furore maakt. Filosofen die besproken zullen worden zijn Kierkegaard, De Beauvoir, Sartre en Camus.

College 9
In dit college worden andere opvallende ontwikkelingen in de filosofie van de twintigste eeuw besproken. De opkomst van het fenomenologische denken aan de hand van Heidegger, het politieke denken van Arendt, ‘the linguistic turn’ aan de hand van Wittgenstein en Searle, en ten slotte het structuralisme aan de hand van Foucault.

College 10
In het laatste college besteden we aandacht aan enkele bekende, hedendaagse denkers zoals Žižek, Taylor en Nussbaum.

Verder lezen Minder informatie
Lammert Kamphuis

Lammert Kamphuis

Lammert Kamphuis is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Het is zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe filosofie ze kan helpen in het dagelijkse leven. Lammert is een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven, sprak meerdere malen voor volle zalen op Lowlands en was ooit huisfilosoof bij Koffietijd/5 Uur Live op RTL 4. In 2018 kwam zijn boek Filosofie voor een weergaloos leven (De Bezige Bij) uit en werd al snel een bestseller. Nouveau noemde hem “een van de meest inspirerende sprekers van het moment". In 2020 verscheen Op weg naar vrijheid; Stoïcijnse teksten voor tijden van crisis (Athenaeum). Een boek vol behulpzame en bijzondere fragmenten van stoïcijnse filosofen, samengesteld en ingeleid door Lammert. En in 2023 het populaire boek: Verslaafd aan ons gelijk.

 

Praktische informatie

Elke week krijg je via Zoom een college van 1,5 uur en per college en krijg je een kleine huiswerkopdracht mee. De colleges zijn interactief: er is ruimte om vragen te stellen aan de docenten en af en toe krijg je een vraag terug. Je hoeft geen camera aan te hebben staan om mee te kunnen doen. Voorafgaand aan het eerste college ontvang je instructies over hoe je via Zoom kunt meedoen. Alle colleges kunnen tot vier weken na het laatste college bekeken worden.

December-editie
Collegedata: 16 en 23 december 2024; 6, 13, 20, 27 januari 2025; 3, 10 17, 24 februari 2025. (30 december geen les)
Tijd: 20:00 – 21:30
Tijdsduur: 10 avonden, 1,5 uur per avond.
Voorkennis: Niet vereist
Huiswerk: Een uur per week (optioneel)

Wil je graag meedoen met dit programma, maar is de prijs een drempel voor je? Stuur ons dan een mailtje ([email protected]) en we kunnen samen kijken wat de mogelijkheden zijn.

Gesigneerd boek erbij?

Wist je dat Lammert laatst een nieuw boek heeft uitgebracht? Deze kun je er bij aankoop van je ticket bij bestellen! Voor € 18,99 (excl. verzendkosten) doen we een gesigneerd exemplaar van Verslaafd aan ons eigen gelijk voor je op de post. De verzending vindt plaats op 8 december, de dag na het eerste college. We hebben een beperkt aantal boeken, dus wees er snel bij!

deelnemers over filosofie in vogelvlucht

“Het waren 10 fantastische woensdagavonden. Zeer goed georganiseerd, professioneel en de energie van Lammert spatte van het scherm. Inhoud van de cursus is heel mooi toe te passen in het dagelijks leven.”

“Ik heb me wekelijks verheugd en vervolgens genoten! Grote complimenten voor inhoud, enthousiasme, het meenemen van ons allen en ook voor hoe het technisch allemaal werkte. Ik hing afgelopen woensdag met een soort heimwee op….”

“Bedankt Lammert Kamphuis! En ook aan de rest van je team natuurlijk. Veel van kunnen opsteken en super leuke groepsinteractie.”

Veelgestelde vragen