Ontdek de lessen uit de psychologie
Vind je mensen fascinerende wezens? Probeer je je eigen gedachten, gevoelens en verlangens regelmatig te doorgronden? En heb je altijd al meer willen weten over psychologie, maar kwam het er nooit van? De psychologie zit vol verbazingwekkende theorieën en controversiële experimenten. Maar waar begin je? Met deze online collegereeks leer je de menselijke psyche in zes weken een stuk beter kennen – van anderen, maar ook van jezelf!
De wortels van de psychologie
Volgens Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse, bevinden onze belangrijkste menselijke driften zich onder de oppervlakte van ons bewustzijn. Zo kunnen we volgens hem veel uit onze dromen halen, mits we ze niet onderdrukken. Maar na Freud volgden nog vele andere pioniers in de psychologie. Want hoe ontstaan onze oerdriften eigenlijk en hoe vormen we onze persoonlijkheid? Tijdens deze online collegereeks laten we je versteld staan van de werking van de menselijke geest. We beginnen bij de wortels van de psychologie en tikken vervolgens verschillende lessen aan. Zo krijg je inzichten mee die je leven verrijken en je blik verruimen.
De psychologielessen die je altijd al wilde leren
In zes online colleges ga je in vogelvlucht door de meest invloedrijke lessen uit de psychologie. Waarom doen mensen soms slechte dingen? Hoe werkt je brein en hoe werkt het besturingssysteem in je hoofd? Hoe ontstaan psychische problemen? In hoeverre worden we gevormd door onze kindertijd? Wat kan je leren van psychologische experimenten met de mens als proefkonijn? En zijn we niet allemaal een beetje gek?
Tijdens deze online collegereeks
- Maak je kennis met de meest invloedrijke lessen uit de psychologie
- Duik je in de geschiedenis van de psychologische wetenschap aan de hand van theorieën van bekende pioniers als Freud, Jung, Piaget, Milgram en Kahneman
- Leer je in hoeverre je jongere jaren invloed kunnen hebben op wie je vandaag de dag bent
- Verken je beruchte psychologische experimenten zoals Standford Prison Experiment en Little Albert
- Sluit je af met lessen uit de positieve psychologie, hoe word je gelukkiger?
Het programma
Let op! De inhoud van deze collegereeks overlapt met inhoud van de collegereeks Psychologie in vogelvlucht, als je in het verleden de reeks Psychologie in vogelvlucht gevolgd hebt raden we je niet aan deel te nemen aan Lessen uit de psychologie.
1. Een waanzinnige geschiedenis
Ooit was de psychologie een Wild Westen van pioniers als Freud, Wundt en James. De psychologie leek veel meer op de filosofie en er gingen de wildste ideeën de ronde. Zo’n 150 jaar later is de psychologie een vakgebied met de meest wijdverbreide academische en praktische toepassingen. In dit college nemen we je mee door deze waanzinnige geschiedenis.
2. Wegwijs in de ontwikkelingspsychologie
Onze blik op de wereld wordt in onze vroege jeugd gevormd. We leren als kind de wereld begrijpen. We leren onze emoties kennen vanuit een veilige band met onze ouders. We leren morele beslissingen nemen. In dit college duik je in de wondere wereld van hoe we ons model van de wereld vanaf de grond opbouwen.
3. De mens als proefkonijn
In de psychologie is altijd lustig geëxperimenteerd. Door mensen in de meest diverse situaties te plaatsen kwam men erachter hoe de mens denkt en hoe gedrag werkt. Maar dat was lang niet altijd leuk voor de proefkonijnen… In geen vakgebied is dat zo duidelijk als in de sociale psychologie, waar de invloed van groepsdruk en autoriteit wordt onderzocht. Met een akelige conclusie: we zijn veel minder autonoom en zelfdenkend als we zelf graag denken…
4. Je bent zoals je denkt
Het is een ongelofelijk idee: alles wat jij bent, je dromen, herinneringen, gedachten en ervaringen, dat komt allemaal uit de anderhalve kilo vlees in je schedel. In dit college bekijken we de belangrijkste conclusies uit de neuropsychologie en de cognitieve psychologie. We zullen zien: je hoofd zit wonderbaarlijk vernuftig in elkaar, maar houdt je soms ook hartstikke voor de gek.
5. Is iedereen een beetje gek?
Hoe we over gekte en stoornissen denken, is in tweehonderd jaar grondig veranderd. Ooit dachten we dat waanzin een straf van God was, nu denken we dat we de grens tussen normaal en abnormaal kunnen trekken aan de hand van criteria uit de DSM. Hoe zijn we daar terechtgekomen? Waarom is ook de manier waarop we nu naar psychische problemen kijken niet zaligmakend?
6. Hoe worden we gelukkiger?
Zo’n tweehonderd jaar hield de psychologie zich vooral bezig met hoe mensen minder ongelukkig moesten worden. Maar recent is de psychologische wetenschap zich ook gaan bezighouden met de andere kant: hoe worden we als mens juist gelúkkiger? Met alle resultaten uit de psychologie weten we inmiddels: meestal niet door de dingen die je denkt… Hoe wel, dat leer je in dit college.
Meer dan 1500 mensen volgden een psychologiereeks van Thijs Launspach bij The School of Life
“Het is toegankelijk en een interessante reis door de psychologie heen. Het enthousiasme van Thijs maakt dat je gemotiveerd blijft kijken.”
– Miriam
Past deze online collegereeks bij jou?
Heb je altijd al interesse gehad in psychologie? En ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis, pioniers en theorieën? Met deze online collegereeks leer je over de meest invloedrijke lessen uit de psychologie. Pak je kans en leer waarom jij bent zoals je bent. En misschien snap je dan ook je partner, familielid of collega ineens een stuk beter!
Over de online collegereeks
6 weken lang krijg je elke maandagavond een online college van Thijs Launspach via Zoom. In 2 uur neemt hij je in vogelvlucht mee door de belangrijkste lessen uit de psychologie. Naast inzichten en inspiratie, is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Heb je een avond andere plannen? Met de terugkijklink kijk je het college binnen 4 weken terug.
Op een rij
Prijs: € 110,-
Voertaal: Nederland.
Duur: 6 avonden, 2 uur per avond
Voorkennis: Niet vereist, alleen enthousiasme!
Data: maandag 4 november, 11 november, 18 november, 25 november, 2 december en 9 december
De docent
De docent van deze collegereeks is Thijs Launspach
Thijs Launspach
Thijs Launspach is psycholoog, auteur en keynote spreker. Hij onderzoekt de invloed van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen op onze