Zes experts ontrafelen je persoonlijkheid

  • Collegereeks
  • Online
Het is misschien wel de meest onderzochte vraag ooit: wie ben ik? Ben je je kindertijd, hersenen, hormonen, emoties, genen, en/of je omgeving? In deze online collegereeks delen Dick Swaab, Danielle Braun en vier andere toonaangevende experts de laatste inzichten uit hun vakgebied.

Online Evenement

Prijs

€195

Zes experts over wat een mens vormt

In deze collegereeks:

  • leer je van experts over hoe je bent geworden wie je bent
  • doe je kennis op over de laatste wetenschappelijke inzichten uit verschillende vakgebieden
  • krijg je inzicht in wat je wel en niet kunt veranderen aan jezelf (en anderen)
  • leer je jezelf en de mensen om je heen beter begrijpen

‘Ken uzelve’, dit commando stond al boven de tempel van Apollo in het oude Griekenland. Duizenden jaren later zijn we nog steeds op zoek naar de kern en de diversiteit van het menszijn. In deze collegereeks staan we stil bij wat we anno 2023 weten over wat ons vormt, wat we wel en niet zelf kunnen beïnvloeden en dus bij wie we zijn. In zes interactieve colleges en interviews delen toonaangevende onderzoekers wat we nu weten over de mens.

Hoe werken onze hersenen? Welke invloed hebben onze hormonen op ons? In hoeverre bepalen onze genen wie we zijn? Wat zijn emoties en zijn emoties universeel? Op welke manieren wordt ons gedrag beïnvloed door onze omgeving? Ontdek hoe onze kennis hierover de afgelopen eeuwen veranderd is en wat we nu wel en nog niet weten. Ga mee op onderzoek naar de wetmatigheden en de variëteit van de raarste wezens van deze planeet met vooraanstaande experts Dick Swaab, Danielle Braun, Tessa Roseboom, Abdel Abdellaoui, Max Nieuwdorp en Batja Mesquita, onder leiding van filosoof Stine Jensen.

Het programma

Benieuwd naar de inhoud van de colleges?

10 mei: Ben je je eerste 1000 dagen? (Tessa Roseboom)
De eerste duizend dagen, geteld vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag, zijn cruciaal voor de rest van ons leven. Wat gebeurt er precies in deze periode? Hoogleraar Tessa Roseboom neemt ons mee naar de eerste 1000 dagen van het leven en laat zien waarom de omgeving waarin we opgroeien zo belangrijk is.

17 mei: Ben je je hersenen? (Dick Swaab)
Het verhaal van je leven is het verhaal van je brein, volgens een van ‘s werelds belangrijkste hersenonderzoekers, Dick Swaab. In dit college neemt deze emeritus hoogleraar je mee naar alle uithoeken van de hersenen om je te laten zien wie je bent.

24 mei: Ben je je hormonen? (Max Nieuwdorp)
Onze hormonen spelen bij veel alledaagse zaken een grote rol – vanaf het moment dat we verwekt worden tot de seconde dat we onze laatste adem uitblazen. De wetenschappelijke kennis over de manier waarop hormonen hun functie in ons lichaam uitoefenen, is in de afgelopen zeventig jaar enorm toegenomen. Toch weten de meeste mensen hier nog maar weinig over. Hoogleraar Max Nieuwdorp brengt daar verandering in!

31 mei: Ben je je genen? (Abdel Abdellaoui)
Het nature/nurture debat is al eeuwenoud. En hoewel we inmiddels veel meer weten over wat genen zijn, hoe ze werken, en hoe ze interacteren met de omgeving, voeren de meeste mensen nog dezelfde discussies als zestig jaar geleden. Abdel Abdellaoui, vooraanstaand onderzoeker op het snijvlak van genetica en gedrag, vertelt je wat we nu weten over de manier waarop je genen wel en niet verantwoordelijk zijn voor wie jij bent.

7 juni: Ben je je cultuur? (Danielle Braun)
De vis die niet weet wat water is. Danielle Braun was een van de eersten die zich als antropoloog niet op verre culturen richtte, maar werd gegrepen door het inzicht dat rituelen en omgangsvormen bij bedrijven en organisaties “om de hoek” minstens even indrukwekkend en functioneel zijn als die van verre vreemde volken. Ze promoveerde op een onderzoek naar organisatiecultuur bij de politie. In dit college laat ze je zien hoe je beïnvloed wordt door al die zaken die je als ‘normaal’ beschouwt. Hoe mensen cultuur maken en cultuur mensen. 

14 juni: Ben je je emoties? (Batja Mesquita)
Denk je dat je weet hoe je emoties werken? Grote kans, dat veel van je ideeën hierover achterhaald zijn. De afgelopen jaren heeft er een revolutie plaatsgevonden in het wetenschappelijke denken over emoties. Een van ‘s werelds meest invloedrijke onderzoekers op dit gebied, hoogleraar Batja Mesquita, neemt je mee in wat we nu weten over de complexiteit van emoties en wat dit zegt over wie jij bent.

Verder lezen Minder informatie

Praktische informatie

  • Data: Woensdag 10 mei, 17 mei, 24 mei, 31 mei, 7 juni, 14 juni
  • Tijd: Van 19:30 tot 21:00
  • Prijs: € 195,-
  • Locatie: Online via Zoom
  • Terugkijken: De colleges kunnen nog tot vier weken na het laatste college bekeken worden
  • Voorkennis: Is niet vereist
  • Bewijs van deelname: Op aanvraag

De opzet

Deze nieuwe interactieve kennisreeks wordt live uitgezonden vanuit de studio van The School of Life in Amsterdam en volg je via Zoom. Je kijkt elk college terug tot vier weken na de laatste uitzending. Elke avond begint met een presentatie van een expert en wordt gevolgd door een verdiepend interview, waarin ook de vragen van de deelnemers ingebracht worden.

Voor wie?

Deze collegereeks is voor iedereen die zich mens durft te noemen en meer wil weten over wat dat nu eigenlijk betekent. Er is geen voorkennis vereist, alleen de wil om je te verdiepen en vanuit verschillende perspectieven naar de mens te kijken.

Over de sprekers

Zes vooraanstaande wetenschappers nemen je mee naar de meest fundamentele en actuele inzichten in wie we zijn.

Tessa Roseboom: De eerste 1000 dagen

Tessa Roseboom onderzoekt hoe de omgeving waarin kinderen zich ontwikkelen hun levensloop beïnvloedt, en schreef hierover verschillende boeken,

Bekijk

Dick Swaab: Hersenen

Dick Swaab is de schrijver van de bestseller Wij zijn ons brein. Hij is arts en emeritus-hoogleraar neurobiologie

Bekijk

Max Nieuwdorp: Hormonen

Max Nieuwdorp is de schrijver van het veelbesproken boek Wij zijn onze hormonen. In dit boek laat hij

Bekijk

Abdel Abdellaoui: Genen

Abdel Abdellaoui doet onderzoek op het snijvlak van genetica en gedrag aan het Amsterdam UMC. Zo onderzoekt hij

Bekijk

Danielle Braun: Cultuur

Met boeken als ‘Building Tribes‘, ‘Da’s gek’, Patronen en ‘De Corporate Tribe‘ leert Danielle Braun ons met een antropologische bril

Bekijk

Batja Mesquita: Emoties

Batja Mesquita is wereldwijd een van de belangrijkste autoriteiten op het gebied van psychologisch onderzoek naar culturele verschillen

Bekijk
Interactief meekijken image

Live

Interactief meekijken

De reeks is zes weken lang te volgen via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis, bij vrienden of waar je maar wilt. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college en het gesprek dat we aansluitend voeren met onze gasten. De colleges zijn tot vier weken na de laatste aflevering terug te kijken via een speciale link.

Over de interviewer

Stine Jensen heeft zich jarenlang vanuit de filosofie verdiept in identiteit. Zij interviewt de wetenschappers om erachter te komen wat de laatste inzichten zijn, verbindt de verschillende perspectieven aan elkaar en brengt een filosofisch perspectief in. Wat kunnen we bijvoorbeeld nog met een begrip als ‘vrije wil’?

Stine Jensen

Stine Jensen is filosoof, schrijver, programmamaker en bijzonder hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Voor HUMAN

Bekijk

Veelgestelde vragen