Artikelen over ontwikkeling van binnenuit
Hoe ontwikkel je jezelf van binnenuit? Deze vraag staat centraal in onze artikelen. Je vindt hier de nieuwste vertalingen van artikelen van The School of Life en artikelen die zijn geschreven door The School of Life Amsterdam. Meer lezen? Bekijk dan ook onze grote collectie Engelstalige artikelen.
Karim Benammar
Onze oude manier van denken houdt ons tegen
Welke van onze fundamentele structuren zijn we aan het herkaderen en waar zal dit toe leiden? Voor welke belangrijke uitdagingen staat de mensheid aan het begin van de eenentwintigste eeuw? In zijn boek Reframing – The art of thinking differently gaat Karim Benammar uitgebreid op deze vragen in. Lees hier een hoofdstuk uit dit prikkelende werk.
Naar het artikelRoman Krznaric
Sociale media beteugelen
In zijn nieuwe boek Geschiedenis voor morgen neemt Roman Krznaric je mee op een reis door de tijd, op zoek naar inspiratie voor de grote uitdagingen van nu: van klimaatverandering tot de opkomst van kunstmatige intelligentie. Ben je benieuwd? Lees hier dan alvast het hoofdstuk Sociale media beteugelen.
Naar het artikelRoos Vonk
Ego of Groei?
Je ego zorgt ervoor dat je jezelf niet écht laat zien. Het is gepreoccupeerd met het beeld dat anderen van je hebben en staat de verbinding met jezelf en anderen in de weg. Vonk laat zien hoe je je blik kunt verruimen en het ego kunt ontstijgen, zodat je met nieuwsgierigheid naar jezelf kunt kijken, en de betere helft van jezelf de leiding kunt geven. Nieuwsgierig?
Naar haar columnLeiderschap
Hoe Voice Dialogue leiders keuzevrijheid biedt
Wanneer je leidinggeeft aan anderen, kom je vroeg of laat jezelf tegen. Of misschien zelfs wel meerdere zelven. Zelfreflectie is dan ook essentieel om blokkades te doorbreken. Een effectieve methode hiervoor, die ook wordt gebruikt in de leiderschapstrainingen van The School of Life, is Voice Dialogue. We interviewden onze docent Marien Baerveldt over wat Voice Dialogue is.
Naar het artikelJitske Kramer
Verandering is geen probleem dat opgelost moet worden
Volgens Jitske Kramer leven we in een tussentijd: we moeten afscheid nemen van wat we kennen, terwijl er nog veel onduidelijk is over waar we heen gaan. Lees hier haar stuk over deze tricky tussenfase.
Naar het artikelLeiderschap
Waarom verandering zo lastig is
Terwijl we verandering toejuichen, willen we tegelijkertijd vaak niets liever dan dat dingen hetzelfde blijven. Verandering is nodig voor vooruitgang, maar zorgt ook altijd voor verlies. Niet alles wat goed is, kan namelijk naast elkaar bestaan. Lees in dit artikel over de dubbele houding die we hebben ten opzichte van verandering.
Naar het artikelSamenwerken
Hoe generatieverschillen organisaties tot bloei brengen
‘Millennials zijn lui’, ‘boomers zijn inflexibel’: werknemers uit verschillende generaties begrijpen elkaar geregeld niet goed. En dat is jammer, vertelt generatiedeskundige Marieke Grondstra, want bij een goede aanpak brengen nieuwe generaties precies de veranderingen die organisaties nodig hebben. In mei start ze bij The School of Life een cursus over generatieverschillen.
Naar het artikelLeiderschap
Ook jij kan een leiderschapstraining gebruiken
Het is eenzaam aan de top en dat moet het blijven ook. Stel je voor: een wereld waarin iedereen plots CEO was. “Doe jij dit even voor mij?” Zou het echoën door de straten. “Sorry, maar wie denk je wel dat je bent?” Zou weerklinken. “Ik deel hier de lakens uit!” Binnen enkele dagen zou er geen water meer uit de kraan stromen en zou de voedselproductie plots tot stilstand komen.
Naar het artikelCreativiteit
Hoe maak je in jouw organisatie creativiteit los?
Creativiteit wordt gezien als een van de belangrijkste voorwaarden voor het succes van organisaties. Niet verwonderlijk, want zonder creativiteit geen innovatie. En zonder innovatie is het lastig om relevant te blijven voor je klanten. Een vooruitstrevende organisatie zorgt er dus voor dat er voldoende creatieve capaciteit in huis is en dat het verder wordt ontwikkeld.
Naar het artikelCreativiteit
Toon je leiderschap, of ben je gewoon eigenwijs?
Wie leiderschap toont, krijgt aanzien. Dat heb je van jongs af aan geleerd. Dus ben je je leven in gaan vullen op basis van je eigen initiatief. Het ene na het andere plan tuig je op. Mensen maken jou niks wijs: jij weet precies wat er nodig is, en ook wat anderen nodig hebben. Soms zelfs beter dan zij. Maar de jaren gaan voorbij en langzaam begin je je toch iets af te vragen.
Naar het artikelPsychologie
Dit leert psychologie ons over geluk
Op 10 april presenteerde onze ‘huispsycholoog’ Thijs Launspach zijn nieuwe boek: We doen allemaal maar wat; En andere lessen uit de psychologie waar je iets aan hebt! Een boek voor iedereen die meer wil weten over de wetenschap van ons brein, onze mind en ons gedrag. Op een aansprekende en heldere manier neemt hij je mee langs de belangrijkste inzichten uit de psychologie.
Lees een hoofdstukSamenwerken
Wat voor type samenwerker ben jij? Doe de opdracht!
Wat staat een goede samenwerking in de weg? Soms zijn processen niet optimaal ingericht of zijn er praktische moeilijkheden. Maar de overgrote meerderheid van problemen is emotioneel van aard. Ze komen voort uit het feit dat een groep wezens die allemaal op hun eigen manier beschadigd of bang zijn, bij elkaar is geharkt en samen nog wat moet bereiken, ook.
Naar het artikelSamenwerken
Tien deugden voor goede samenwerking
Samenwerken is lastig. Hier worden we vaak genoeg aan herinnerd. Desondanks zien we regelmatig over het hoofd dat het iets is dat we bewust kunnen leren. Het loont om je af te vragen wat de belangrijkste deugden zijn van het samenwerken en hier vervolgens mee aan de slag te gaan. Wij doen alvast een voorzet door tien samenwerkingsdeugden voor je op een rijtje te zetten.
Naar het artikelNieuwe ideeën
Hoe feminisme mannen rust geeft
Moet de man zichzelf opnieuw uitvinden? En wat moet hij eigenlijk doen met gedrag en voorkeuren die nu opeens als fout mannelijk gelden (maar waar de man in kwestie wel aan gehecht is)? In deze voorpublicatie van Frank Meester lees je een hoofdstuk uit zijn boek en kom je erachter hoe het feminisme mannen rust kan geven.
Naar het artikelSamenwerken
Stokt de output? Dan klopt de samenwerking niet
Goed leiderschap is vooral goed luisteren. Het vermogen bezitten om alle antennes open te houden, maakt leiders en alle leden van een team receptief voor de diversiteit van opvattingen en persoonlijkheden in de samenwerking. Een goede teamcoach helpt leiders en teamleden de samenwerking te doorzien, te verbeteren en de leiders in in de juiste positie te krijgen.
Naar het artikelSamenwerken
Een betere band met je collega’s ontwikkelen? Vraag ze vaker om hulp
Het is een paradox in de psychologie: door anderen om hulp te vragen, gaan zij je aardiger vinden. Hoe werkt dat precies, wat is de onderbouwing en hoe zet je het zelf in op de werkvloer?
Naar het artikelFilosofie
Voer lenige gesprekken met Socrates
Op 31 augustus publiceerde favoriet Lammert Kamphuis zijn nieuwste boek: “Verslaafd aan ons eigen gelijk”. In dit boek schrijft hij filosoferen voor als medicijn tegen vastgeroeste overtuigingen. Met een verhelderende analyse en verrassend praktische tips laat hij zien hoe we onze geest kunnen trainen om leniger te worden.
Lees een hoofdstukSamenwerken
Ben je te lief voor je collega’s?
Je collega heeft de deadline niet gehaald. Of het is een mager stuk geworden. En hoewel je een poosje terug nog een feedbackcursus hebt gehad, kies je ervoor om er zelf dan maar het beste van te maken. Licht geïrriteerd trek je een avondje door en neem je je voor om er de volgende dag iets van te zeggen. Maar als jullie elkaar weer zien, mummel je er een beetje slap overheen.
Naar het artikelSamenwerken
De beste werknemer zegt altijd ‘nee’
Je collega vraagt je om iets te doen. Je hebt er niet echt tijd voor, maar je ziet jezelf als een behulpzame werknemer. Wat zeg je dus? “Yes, doe ik.” Dan werk je maar een uurtje langer door vandaag. Bekend gevoel? Karim Benammar, docent bij The School of Life, vond hier een unieke oplossing voor: zeg voortaan altijd ‘nee’. Daar word je een betere werknemer van.
Naar het artikel